Onderwerp: De Italiaanse keuken


Het bekendste produkt uit Piemonte?

5 februari 2011 - Onderwerp: De Italiaanse keuken

Het verhaal begint met de genialiteit van één man Pietro Ferrero en een wel heel gelukkig toeval.

Het is 1946 als een banketbakker Pietro uit Alba het lumineuze idee krijgt om de oorlogsschaarste van cacaobonen op te vangen door ze door hazelnoten te vervangen. Een noot die in Piemonte in grote hoeveelheden werd gekweekt. Hij noemde zijn recept een “giandujot”een chocoladebroodje met noten, melk, suiker en een snufje cacao. En het was meteen een schot in de roos, de plaatselijke bevolking was er gek op. En geleidelijk aan werd zijn uitvinding in heel Piemonte geroemd om zijn heerlijke smaak.

In 1949 werd Pietro opgenomen in het exclusieve rijtje van Italiaanse chocolademeesters. Het was heet die zomer, bloedheet, waardoor de Giandujot onverwacht begon te smelten. Het broodje deinde uit tot een chocoladepasta, smeuig en makkelijk smeerbaar. Pietro zag hierin gelijk vele voordelen en veranderde zijn recept op enkele punten en creëerde een nieuwe lekkernij “de SuperCrema”.

In de loop van het jaar sterft Pietro en zijn zoon Michele volgt hem op. Een zoon die niet alleen de intuïtie van zijn vader heeft geërfd maar ook zijn neus voor zaken. De omzetten schieten omhoog en hij richt zich naast de beroemde smeerpasta ook op andere revolutionaire producten zoals Mon Cheri & Ferrero Rocher.

In 1958 heeft de omzet van smeerpasta mythische proporties aangenomen, en het bedrijf Ferrero lanceert een hele reeks andere producten op basis van chocolade. Maar gaat ook internationaal, en besluit Europa te gaan veroveren.

In 1965 wordt de Supercrema uiteindelijk omgedoopt tot “Nutella”.

Vandaag was de dag van de Nutella, vandaar dit kleine stukje geschiedenis.makingoff


Limoncello fato in casa

3 februari 2011 - Onderwerp: De Italiaanse keuken

  Eindelijk was het zover, de controle van onze eerste zelf gemaakte Limoncello!!


Testing testing

22 januari 2011 - Onderwerp: De Italiaanse keuken

Een nieuw seizoen komt eraan dus ook vele nieuwe gerechten. Gisteren was het tijd voor een proefdag pasta’s, een hele dag nieuwe dingen uitproberen die we dan ’s avonds met de heren proeven en beoordelen. Met als resultaat dit jaar nieuw op de kaart verse gevulde Cappelletti,Francobolli met gorgonzola & een hele mooie lasagna. Met Lees meer »


Dessert

18 december 2010 - Onderwerp: De Italiaanse keuken

En wat is er nou lekkerder na een proeverij van de Italiaanse Champagne, natuurlijk witte truffel op Robiola en een heerlijke dessertwijn met gezellige vrienden


De beroemde hazelnoten van Piemonte

28 augustus 2010 - Onderwerp: De Italiaanse keuken

Zo net voordat de Vendemmia (druivenoogst) begint zijn de Hazelnoten klaar om geplukt te worden. Of beter gezegt klaar om opgezogen te worden. Hazelnoten vallen namelijk zodra ze rijp zijn over een langere periode op de grond, waar ze dan vervolgens iedere avond worden opgezogen. Dit moet iedere avond anders gaat er een groot deel Lees meer »