Facebook

Bankieren Italian style

10 maart 2018 - Onderwerp: 2018

Ik was al nooit zo’n fan van Internet bankieren met mijn Italiaanse bank, niet alleen kon dat alleen op kantooruren en niet op zon en feestdagen het was ook altijd zeer onoverzichtelijk en verschrikkelijk langzaam. Maar goed we deden het ermee ook al ging het niet van harte.
Tot ze aangaven over te gaan stappen op een nieuw programma, enthousiast dacht ik “eindelijk” het kon tenslotte alleen maar beter worden. En wat had ik dat verkeerd gedacht, de eerste keer dat ik probeerde in te loggen op het nieuwe programma, kreeg ik na het invullen van mijn gegevens de melding “keycode niet correct”. Dus zodra ik even tijd had langs mijn bank voor een nieuw keycode apparaatje, in de overtuiging dat het daarmee opgelost zou zijn.
Voor mijn vakantie wilde ik vervolgens nog iets overboeken maar nee hoor wederom “keycode niet correct” en geen tijd meer om langs de bank te gaan, dus het moest even wachten tot ik terug was. Jammer genoeg kwam ik tegelijkertijd aan met de nieuwe ijstijd en zaten we even een paar weken opgesloten op onze heuvel. De eerste dag dat we weer gewoon met de auto konden rijden, kwam “even langs de bank” dus op ons boodschappenlijstje.
De eerste op de route is onze bank, dus begonnen we daar enthousiast om 9 uur zodat we ruim genoeg tijd hadden om de andere dingen te doen voordat de winkels gingen sluiten om half een voor hun paar uur durende siesta.
En natuurlijk weet ik na al die jaren dat “ruim genoeg tijd” hier niet bestaat, net als het idee dat je meerdere dingen op één dag kan doen.
In Italie ga je op pad om 5 dingen te doen, en ben je uitzinnig van vreugde als er aan het einde van de dag 1 is gelukt, en realiteit is vaker dat er niet één is gelukt maar je toch blij thuiskomt in de overtuiging dat je enorme progressie hebt gemaakt.
Onze bank ligt in een heel klein dorpje en heeft maar liefst 6 full time medewerkers lopen om iedereen van dienst te zijn. Nu denk je nou dan ben je in ieder geval snel aan de beurt maar niets is minder waar. Iedereen is mega druk met ……….. iets, en degene die de enige klant die voor ons was helpt is daar aan het gesprek te horen nog wel een paar uur mee bezig. Maar uiteindelijk zijn we aan de beurt. Ik leg het probleem voor en het feest gaat beginnen. Eerst kijkt hij in de computer of mijn rekening geblokkeerd staat of er iets anders vreemds is “en nee niets aan de hand, alles is zoals het hoort” dus we gaan het even controleren aan de computer waar iedere klant op kan komen internet bankieren.
Ja wij hebben niet alleen in ieder dorp een bankfiliaal we hebben ook een balie voor degene die op de bank wil komen internet bankieren.
Enthousiast typt hij mijn gegevens in…………… en voila “keycode niet correct”, we vragen het een andere medewerker en proberen het nog een keer en voila “keycode niet correct”. terug naar de desk waar meneer gaat bellen met de helpdesk dit gesprek duurt ongeveer een uur en nee niets lukt maar de oplossing is gevonden, hij moet mijn gegevens invoeren alsof ik voor het eerst inlog. weer gaan we naar de internetbankieren desk, log in voor de eerste keer en de computer vraagt mijn mobiele telefoonnummer. Nu heb ik een Nederlands mobiel nummer, en natuurlijk daar kan het systeem niets mee. Dus weer terug naar het bureau, voeren mijn Nederlandse mobiel in op het systeem en ja het invoeren lukt wel maar bij het opslaan komt er een foutmelding. Weer bellen met de helmdesk “goh wat vreemd dat zou toch moeten kunnen” en een ruim half uurtje later moet het gaan lukken. Op naar de computer en voila “keycode niet correct” en zo gaan we vrolijk even door tot aan sluitingstijd, ondertussen is mijn code zo vaak verkeerd ingevoerd dat het systeem mijn rekening heeft geblokkeerd en niemand ziet meer een andere oplossing “ik moet een Italiaans mobiel nummer hebben” vreemd genoeg gebruik ik het internetbankieren van deze bank al jaren zonder ooit zo’n nummer te hebben gebruikt maar goed dan maar een Italiaans nummer. Alleen moet dat net als onze andere boodschappen even een andere keer want alle winkels zijn ondertussen gesloten, en zodra we in de middag terug naar Acqui zijn gereden om dat te regelen is de bank gesloten voor publiek. Ik bel dus alleen zoals afgesproken nog even mijn nieuwe nummer door zodat ze deze in het systeem kunnen aanpassen en ik de volgende dag gewoon weer kan internetbankieren. Volgende ochtend “keycode niet correct”, dus om 9 uur weer gezellig terug naar de bank en het hele spelletje begint weer opnieuw. Om 11.30 uur komen ze erachter dat de blokkering die de dag ervoor was ontstaan 24 uur nodig had om opgeheven te zijn, dus of ik nog even in de middag terug wil komen. En daar ga ik weer in de middag en terwijl ik aan het bureau zit te wachten op wederom hetzelfde verhaal, vang ik het gesprek op van de bankmedewerker en dame naast mij “Hoeveel lire heb ik nu op mijn rekening?” Ik denk lire?? dus luister aandachtig naar het gesprek, en inderdaad alsof het de normaalste zaak van de wereld is bespreken ze hun bankzaken in lire, de dame wil ook graag ………… lire investeren en wat zal dan handig zijn? ze wil wel graag alleen in Europa investeren niet daarbuiten en ik denk “Misschien is de Euro een idee”
50 handtekeningen later en een mobiel Italiaans telefoonnummer rijker, kan ik eindelijk weken later weer gewoon internet bankieren.

website by emazing