Ze worden steeds gekker

18 april 2017 - Onderwerp: Alledaagse dingen

Ze worden steeds gekker, camera beveiliging en wel 3 stuks op een afgelegen kruispunt in Perletto een dorp met een handje vol inwoners.
Hier is serieus in de gemeenteraad over gesproken, en unaniem besloten dat het niet alleen een goed idee was maar ook noodzakelijk om de algemene orde te bewaren???? of was dit weer een gevalletje Europese subsidie want in tegenstelling tot het noorden waar je bepaalde plannen hebt en vervolgens heel misschien kijkt of er daarvoor subsidie beschikbaar is als je al zin hebt in zo’n traject. Hier is het andersom constant zijn er nieuwe subsidies beschikbaar en daar ga je voor kosten wat het kost.
Niet dat je het van plan was, dat het rendabel of noodzakelijk is of wat dan ook nee geld is geld. Subsidie op noten simpel wijn eruit noten erin, het jaar erna subsidie op wijn simpel noten eruit wijn erin, subsidie om een agri te beginnen hup even handje omhoog en we beginnen op papier een agri, subsidie op een loods we gaan aan de loods.
Het is zelfs zo erg dat men je in de wachtkamer van de dokter of dierenarts vraagt wat je doet hoeveel land je hebt en waarom je nog geen noten gaat zetten, bij mijn reactie “wat moet ik daarmee “ kijken ze je aan alsof je gek bent geworden uiteraard gevolgd door het zeer uitgebreide advies wat ik moet doen, waar en hoeveel.

Maar dachten wij dat ze in ons buurdorp gek waren geworden met hun camera’s op plekken waar geen sterveling voorbij komt, welnee het kon duidelijk veel extremer. In Canelli een klein slaperig stadje omringd door eindeloze wijngaarden bekend van de Spumanti (allemaal veilig verstopt onder de grond) nemen ze veiligheid opeens wel heel erg serieus. Want zo stonden we van de week opeens oog in oog met het “ Sistema di Allerta” ofwel het burgersbescherm systeem. Hoe fijn midden op het dorpsplein kan je hier precies zien hoe veilig het vandaag is, niets aan de hand Groen, alert of Groot alarm code Rood.
Ik vraag mij dan ook wederom echt heel erg af hoe dit in de gemeenteraad is besloten wetende dat het plaatsje i.v.m. geldproblemen drastische bezuinigingen moest doorvoeren, en dan neem ik aan enkel het allerbelangrijkste nog doet.
Hoe onveilig is Canelli, wat verwachten ze er, en wanneer is het code rood?? is dat bij slecht weer? een slecht wijnjaar of wanneer rellende bejaarden de buurtsuper onveilig maken? en hoe werkt het dan? moet je iedere dag naar het dorpsplein met alle risico’s van dien om te zien of het veilig is om de straat op te gaan? Om opgelucht adem te halen bij het zien van het groene licht, of om ter plekke een hartverzakking te krijgen bij het aanschouwen van de code rood “groot gevaar”.
We gingen dus even op onderzoek uit ,en kregen een uitgebreide uitleg van de locale dentista die het systeem zeer handig vond. Het was om mensen te waarschuwen welk weer het was, bij extreme wind of extreme regenval of een combinatie van beide kon men dat zien op het bord. Inderdaad stukken veiliger, ik zie het helemaal voor me. Kon een oude vrouwtje vroeger nog gewoon haar deur open doen om op haar stoepje te zien welk weer het was. Binnen 1 minuut zeiknat = heftige regen, direct van het stoepje afgeblazen = extreme wind, en een combinatie van beide = noodweer, op zich leek dit mij een vrij effectieve methode. Maar nee nu moet dat arme schaap door weer en wind helemaal de heuvel af of op om beneden op het dorpsplein te zien dat ze beter binnen had kunnen blijven.

website by emazing